Zelf plaatsen van zonnepanelen


Zelf plaatsen van zonnepanelengereedschap

 Zonnepanelen plaatsen kan je zelf doen, maar kan je ook laten installeren. Op welke aspecten moet je letten bij het zelf plaatsen van zonnepanelen?

 

☼ Plat dak of schuin dak

Op een schuin dak kun je zonnepanelen plaatsen met een hellingshoek tussen 20-60 graden. Optimaal is 36 graden. Op een plat dak kan de hellingshoek zelf worden bepaald doordat de panelen in consoles komen.

☼ Schaduw bij zonnepanelen

Zonnepanelen hebben plaatsen nodig waar de hele dag zo weinig mogeljik schaduw is.

☼ Zonnepanelen plaatsen: de ruimte

Ga bij een schuin dak uit van minimaal 1,5 m2 per zonnepaneel. Bij een plat dak 2,5 m2 per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Extra ruimte is nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.

☼ Richting zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen doe je bij voorkeur op het zuiden Op het westen of oosten is ook mogelijk, maar geeft een afwijkend rendement.

☼ Meterkast

Wil je zonnepanelen installeren met een vermogen van 600 Wp of meer, dan is er een vrije groep nodig in de meterkast. Laat Vrije Zon de installatie hiervan verzorgen.

☼ Omvormer

Laat de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen plaatsen, om opbrengstverliezen te beperken.

☼ Ventilatie

Zorg bij installatie van zonnepanelen en omvormer voor ventilatieruimte. Voorkom dat de zonnepanelen teveel opwarmen.

Vergunning nodig voor plaatsen zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Bij twijfel je kan je navraag doen bij je gemeente.