FAQ


faq2

 

 

 

 

 

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. De zonnecellen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie. Die elektriciteit is gelijkstroom en de omvormer zet dit om in wisselstroom. De opgewekte elektriciteit kan direct in huis gebruikt worden.

 

Moet ik wel of geen zonnepanelen plaatsen op mijn dak?

Als uw dak waar de zonnepanelen worden geplaatst op het westen, zuidwesten, zuiden, zuidoosten of het oosten liggen is het rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Let naast de ligging van het dak ook op schaduw. Staat er een boom, dakkapel of schoorsteen in de buurt die schaduw zal maken op het zonnepaneel gaat het rendement minder gunstig worden.

 

Wanneer leveren zonnepanelen energie op?

Zonnepanelen hebben geen zon nodig, maar hebben licht nodig. Zolang er licht kan worden opgevangen door de zonnepaneel, zal er elektriciteit worden gegenereerd.

 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan langer dan 25 jaar mee. Vrije Zon geeft vermogensgarantie op de zonnepanelen opbrengst van de maximale opbrengst 90% tot 10 jaar en 80% tot 25 jaar.

 

Als ik ga verhuizen kan ik dan mijn zonnepanelen systeem mee laten verhuizen?

Ja dat kan via de Vrije Zon verhuisservice. In de meeste gevallen is het gunstiger om het zonnepanelen systeem niet mee te nemen, aangezien de verkoopwaarde van het huis hoger is met een zonnepanelen systeem.

 

Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

Zelf zonnepanelen installeren is mogelijk. Je moet wel rekening houden met verschillende aspecten. Deze aspecten zijn te vinden op deze pagina

 

Kan mijn zonnepanelen systeem meer energie opbrengen dan ik zelf verbruik?

Ja dat kan. De teller in de meterkast kan terugdraaien. Alle elektriciteit die je niet hebt gebruikt, krijg je een kleine vergoeding voor van je energiemaatschappij. Dit heet salderen. Kijk je naar rendement, is het niet verstandig om meer op te wekken dan je eigen verbruik.

 

Hoeveel kWh gebruikt een gemiddeld huishouden?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden (2,2 personen) is 3.500 (kWh).

 

Wat zijn de gemiddelde kosten per kWh en zijn de prijzen zo goedkoop?

De prijs van een enkeltarief grijze/groene stroom is gemiddeld 23 eurocent per kWh(prijspeil 2013/2014). 7 eurocent is voor de stroom zelf, 3,5 eurocent voor btw, en 12 eurocent is energiebelasting.

 

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen werken?

Meten is weten. Mocht u geen aparte meter hebben dan kunt u op een zonnig middaguur alle andere groepen in de meterkast van de huisinstallatie even uitschakelen. De groep met de aangesloten omvormer en panelen moet er dan voor zorgen dat de elektriciteitsmeter achteruit draait.

 

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

Zie de pagina subsidiemogelijkheden. Er zijn mogelijkheden door de investering in je hypotheek onder te brengen, kun je de rente opvoeren als aftrekpost (informatie belastingdienst). Voor ondernemers zijn er naast mogelijke subsidies ook voordelen te behalen met de fiscus.